Van Medstugan naar Sul in Noorwegen

Uitdaging!

Wat heb ik opgezien tegen deze dag! Het zou met vijfendertig kilometer de langste wandeldag van de hele route zijn. Er moest eerst nog twaalf kilometer asfalt gelopen worden, we zouden de bergen in gaan en ook nog Zweden verlaten en de grens over naar Noorwegen.

Om zes uur vanochtend begonnen de voorbereidingen al. Vroeg vertrekken leek wel verstandig met zo’n lange wandeling. Vannacht verbleven we in een onderkomen zonder ontbijt dus ik had een havermoutachtig pap meegenomen van de outdoorwinkel met fruit en noten zodat er tenminste een stevige bodem was.

Vertrek uit Medstugan over asfalt, vandaag gaan we op weg naar Sul in Noorwegen en passeren we de grens tussen Zweden en Noorwegen
Skalstugan, een nederzetting onderweg

Prachtig weer

Het was prachtig weer, strakblauwe lucht en een zonnetje. Gelukkig was het nog rustig op de asfalt weg en het liep lekker door. De eerste stop was op een mooi plekje, een gondel van een bergbaan.

Gondel als pauzeplaats in het Zweedse wintersportgebied

Na de rust het restant van het asfalt, via Skaltugan, een hotel voor personeel van een bank. Na een korte stop ging het over een prachtig graspad de bergen in met bruisende en kabbelende waterstromen.

Bruisend water uit het gebergte
Waterval en stroomversnelling in het grensgebied tussen Zweden en Noorwegen

De grens over

Na een korte wandeling passeerde ik de grens van Zweden / Noorwegen. Toch wel een momentje! Al meer dan 400 kilometer onderweg en dan dit punt bereikt! Er was een plek om even pauze te houden. Na enkele honderd meters klimmen was daar het hoogste punt van de hele wandeling, Høgfjellet. Met een toppenboek, een boek om je naam in te noteren als geweest op deze plek.

We gaan de grens over van Zweden naar Noorwegen na een wandeltocht van meer dan 400 kilometer
Monument op een bergtop

Blij met de wandelstokken!

Daarna ging de wandeling afwaarts door een prachtig berggebied, bijna parkachtig. De afdaling was stevig naar beneden, blij met mijn in Åre gekochte stokken! Het laatste deel ging over de weg naar de pelgrimshut van vandaag in Sul. Met zeven pelgrims zijn we in deze hut en gaan morgen allen naar Vuku. De tocht is een nieuwe fase ingegaan. Noorwegen. Trondheim komt steeds dichterbij.

Gebergte, we zijn weer in de afdaling
In Noorwegen veranderd het landschap, het krijgt het karakter van de toendra. Een toendra is een gebied zonder boom- en struiklaag, grenzend aan een poolgebied. De begroeiing bestaat uit grassen, mossen, korstmossen en dwergstruiken

Het thuisfront leefde mee!

Het thuisfront volgde Dineke op de voet, beleefde het moment mee dat de Zweeds-Noorse grens werd bereikt. Op 2 augustus 2022 om 11.34 Nederlandse tijd
Dineke op de grensovergang van Zweden naar Noorwegen
Grensmarkering tussen Zweden en Noorwegen
Wegwijzer in Noorwe St Olavsleden, Trondheim 177 kilometer. Wij gaan op naar Sul

Welkom!

Hoi, welkom op mijn blog! Ik neem je op dit blog mee op mijn wandelingen in Nederland en daar buiten.
Abonneren

Dit bericht heeft 3 reacties

  1. Michèl

    Goede keus om Sul aan te houden voor vandaag.

  2. Coby de Ruijter

    Wat een super mooi verslag.

  3. Gerrie

    Dat was een emotioneel moment.

Geef een antwoord