Sint Olav, symbool van een verenigd koninkrijk

Olav Harraldson

Tien jaar was Olav Harraldson koning geweest in Noorwegen. We spreken van de jaren 1016 tot 1028. Zijn bekeringsdrang tot het Christendom ging gepaard met veel geweld, maar hij had ook een versplinterd land, met vele Vikingsclans tot een geheel gesmeden en wetten in werking gesteld die nog altijd de basis van de huidige wetgeving zijn.

Knoet de Grote

In 1028 wist Knoet de Grote uit Denemarken druk op te voeren en de vijanden van Olav aan zijn kant te krijgen. Olav vluchtte naar het buitenland en in 1030 kwam hij terug, vast besloten Noorwegen te heroveren. In Zweden kwam hij aan land en ging met een bij elkaar geraapte troepenmacht op weg naar Noorwegen via het pad wat ik in de afgelopen weken heb bewandeld.

Het leven gelaten

In Stiklestad stuitte Olav op een boerenleger die tegen hem in opstand kwamen. Hij stierf naar de mythe aan drie wonden: een bijl in zijn been, een speer in zijn buik en een zwaard in zijn nek. Hij zeeg neer tegen een steen en gooide het zwaard van zich af. Op die plek werd de kerk van Stiklestad gebouwd met de steen waarvan men aanneemt dat het de steen is waartegen Olav stierf.

De kerk van Stiklestad, gebouwd op de plaats waar Vikingkoning Olav het leven zou hebben gelaten
Stiklestad heeft iets van een een openluchtmuseum
Ook hier treffen we een St. Olavkapel aan

Stiklestad

Stiklestad werd een belangrijke plek voor cultureel erfgoed in Noorwegen. Na zijn dood groeide de steun voor de missie van Olav, een verenigd christelijk Noorwegen onder één koning. Olav werd heilig verklaard en de mythevorming begon. Zijn graf werd een bedevaartsoord. Toen Noorwegen in 1905, na eeuwen van strijd met Denemarken en Zweden, eindelijk een onafhankelijke monarchie werd, was Olav als symbool voor dat verenigde land snel gevonden. Waarbij de Noren naar mijn idee wel wat gemakkelijk voorbij zijn gegaan aan de bloederige en niets ontziende kant van Olavs werkwijze.

Ook dit is een Olavkapel
Ornament bestaande uit een bloemenveld

Cultureel erfgoed

Nu is Stiklestad een soort openluchtmuseum. Een centrum van cultuur rond het thema Olav, en een blik op het Noorde erfgoed met gebouwen uit de zeventiende en achttiende eeuw en een replica van een viking longhus.

Openluchtmuseum Stiklestad
Routepaal, Nidaros nog 119 kilometer

Welkom!

Hoi, welkom op mijn blog! Ik neem je op dit blog mee op mijn wandelingen in Nederland en daar buiten.
Abonneren

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Gerrie

    Een overwinning, dat is het zeker voor jou ,maar het is gelukt.

  2. Coby de Ruijter

    Bedankt voor het mooiste foto’s toegelicht verslag.

Geef een antwoord